כינים – מדריך טיפול בכינים

כינים זוהי תופעה לא נעימה השכיחה בעיקר בקרב ילדים צעירים. כינים אלה הם למעשה סוג של חרקים קטנים אשר מבלים את חייהם מעל קרקפת ראשנו וניזונים על ידי שאיבת דם מעור הקרקפת. כיני הראש הן ייחודיות לבני אדם ואינן מתקיימות בבעלי חיים אחרים. 

תופעה זו הופכת למטרד רב בקרב ההורים מכיוון שהטיפול בכינים דורש טיפול יסודי ומהיר על מנת להסיר את הכינים וביצי כינים מראשם של הילדים ולמנוע הדבקה של ילדים אחרים. במדינות מסוימות כמו ארה"ב מתייחסים אל התופעה כסוג של מחלה ולכן חל איסור להכניס ילדים אשר נדבקו בכינים לכותלי בית הספר עד לאחר הטיפול.

כינים – תופעה מדבקת

הבעיה המרכזית של התופעה היא העובדה שהיא מאוד מדבקת ולכן רוב הילדים שנדבקים בכינים נדבקים בביקור בבית הספר ובגן, שם יש ריכוז גבוה של ילדים. הצפיפות הגדולה מגדילה את הסיכוי למגע ישיר בין ראש לראש וזוהי למעשה הדרך היחידה בה ניתן להידבק. הכינים אינן עושות קפיצות מרשימות או מתעופפות אלא פשוט עוברות מראש לראש.

סימני זיהוי ואבחון

הכינים מוצצות דם מעור הקרקפת שלנו ועל מנת שהדם שהן שאבו לא ייקרש הן מזריקות לאזור העקיצה רוק אשר גורם לתחושת גירוי לא נעימה ורצון לגרד את האזור. ילדים שנדבקו בכינים ירגישו דגדוגים בקרקפת ואף ירגישו את הכינים מהלכות על ראשם מה שיגרום להם לגרד את הראש במרץ לעיתים תכופות.

לאחר שהבחנו בכך עלינו לבדוק את ראשו של הילד ולחפש אחר כינים חיות. האמצעי הכי טוב לגלות את הכינים הזעירות הוא שימוש במסרק מיוחד, קטן וצפוף שיניים שדרכו ניתן למצוא אותן מהר יותר. לאחר סירוק טוב, רצוי על שיער רטוב, יש לחפש אחר כינים וביצי כינים אשר נדבקו על שיני המסרק. במידה וילדיכם אכן נדבק בכינים אתם תוכלו לראות זאת לאחר סירוק של מספר דקות בודדות.

דרכי טיפול בכינים

ישנן דרכים שונות לטיפול בכינים הכוללות סירוק, שימוש בתכשירים נגד כינים – חומרים כימיים לשיער המחסלים את הכינים, מריחה של חומרים טבעיים על השיער וטיפול תרופתי דרך הפה. אין סוג טיפול בעל אחוזי הצלחה מובהקים יותר לעומת טיפולים אחרים ולכן על ההורים לבחון את דרך הטיפול המתאימה לאחר התייעצות עם גורם רפואי מוסמך ובדיקה של המוצרים השונים בשוק.

לסיכום, תופעת הכינים היא תופעה בעייתית מאוד בקרב ילדים צעירים ולכן יש לטפל בה בצורה רצינית ויסודית. לא פחות חשוב מהטיפול עצמו הוא מניעת הישנות התופעה ולכן חשוב להמשיך ולבצע את הטיפול לפחות פעם אחת בשבוע. בנוסף, רצוי כי ההורים יחנכו את ילדיהם להימנע ממגע ישיר של הראש עם ראשים של ילדים אחרים.