סכרת הריון

הריון הוא דבר טבעי ולרוב עובר בצורה תקינה אולם הוא יכול להיות מלווה במספר תופעות רפואיות חלקן חמורות יותר וחלקן פחות. כל אשה עוברת בדיקת סכרת הריון – אולם מה היא סכרת הריון?

סכרת הריון הינה תופעה שכיחה יחסית בקרב נשים בהריון אך אינה עומדת בהגדרה של "מחלה". בעידן שאנו חיים ישנן דרכי אבחון וטיפול מוכרות וידועות שעוזרות לנשים שסובלות מתופעה זו להיות במעקב ולקבל את הטיפול הדרוש.

נשים בהריון סובלות מחוסר איזון כללי במרכיבים חיוניים לגוף, רמת סוכר נמוכה או גבוהה שחורגת מהטווח הנורמאלי עלולה להצביע על סוכרת הריון. נשים בעלות משקל עודף הינן חשופות יותר לפתח הן היפוגליקמיה במהלך ההיריון והן סכרת בהמשך החיים. חשוב להבין כי אישה הריונית הנחשפת לרמת סוכר נמוכה או גבוהה במהלך ההיריון אינה מוגדרת כחולת סוכרת, נשים בעלות סכרת הריונית (GD ) מחזיקות בערכי סוכר תקינים בשליש הראשון להריון.

הגורמים לסכרת הריונית

הגורמים העיקריים לסוכרת הריון מצויים הרבה פעמים במצב הגופני והבריאותי של האישה גם לפני כניסתה להיריון. אם האישה חוותה סכרת הריונית בהריונות קודמים או שיש במשפחתה (מדרגה ראשונה) סיכון במחלת סוכרת אז יש לה סיכוי גבוהה לחוות סוכרת הריון. בנוסף, אם לאישה יש אי סבילות ידועה בקליטת סוכר ופחמימות והמצאות סוכר בשתן בבדיקות תקופתיות כל אלו מגדילים את רמת הסיכון שלה.

סכרת הריון – סיכונים לאם ולעובר

בין הסיכונים הגדולים ביותר במהלך סוכרת הריון הוא בעיקר בגודל העובר, עוברים אשר אמם סבלה במהלך ההיריון בסוכרת הריון יכולים להיוולד במשקל של 4-5 קילו ועקב כך קיים קושי בלידה טבעית ועלולים להיווצר סיכונים נוספים במהלך הלידה. סוכרת הריון עלולה להתפתח גם לרעלת היריון ולהגביר את רמת הסיכון גם במהלך ההיריון גם בלידה וגם בימיו הראשונים של העובר.

מחקר חדש גילה כי קיים סיכון של פי 4 למומים בעובר במקרים בהם לאם יש סכרת הריון.

אבחון סכרת הריונית

האבחון מתבצע ע"י בדיקות דם תכופות של רמת הסוכר באישה הריונית החל מהשליש השני. כמעט בכל המקרים האישה אינה חשה בתסמינים או תופעות קלאסיות של סוכרת כמו צימאון, שתייה מרובה ומתן שתן בכמויות גדולות. מדובר בתופעה "סמויה" ולכן דרושות בדיקות מעקב על מנת לעלות על המחלה החבויה.

הבדיקות הסטנדרטיות של סוכרת היריון מתבצעות בין שבוע 24-28. בדיקות אלו מבוצעות ע"י שתייה של 50 גר' תמיסת סוכר (גלוקוז) וכעבור שעה מתבצעת בדיקת הדם שבה נבדקת רמת הסוכר. לפי תוצאות הבדיקה הראשונה מאבחנים האם יש לבצע בדיקת סוכר מלאה של 100 גר'.

דרכי הטיפול צריכות להיבחן ע"י רופא נשים במרפאת סוכרת הריונית. הטיפול כולל מעקב וייעוץ תזונאי, דיאטה אישית דלת סוכרים ופחמימות, המלצות על פעילויות גופניות שונות המתאימות למצב הריוני. חלק קטן מהנשים נאלצות לקבל זריקות אינסולין במהלך ההיריון אך כמעט כולן מפסיקות את הטיפול עם בוא הלידה. מטרת הטיפול היא להביא לאיזון ברמת הסוכר בדם מה שהכרחי על מנת למנוע סיבוכים בהמשך, הן לאם ולהן לתינוק.

מידע נוסף: עוד על סוכרת