רטינופתיה סוכרתית

רטינופתיה סוכרתית היא מחלת עיניים הנגרמת מסיבוך של מחלת הסוכרת. המחלה משפיעה לרוב על שתי העיניים במקביל וגורמת לפגיעה בראייה. ללא טיפול נכון בשלביה המוקדמים של התפתחות המחלה היא עלולה לגרום לאיבוד ראייה משמעותי ואף לעיוורון. רטינופתיה סוכרתית מהווה את אחד הגורמים המרכזיים למקרי עיוורון חדשים במערב בקרב בני העשרים עד שבעים.

רטינופתיה סוכרתית – רקע למחלה

מחלת הסוכרת מתרחשת, הן אצל ילידים והן אצל מבוגרים, כאשר רמות הסוכר בגוף אינן מאוזנות, וזאת כתוצאה מכך שהגוף לא מייצר מספיק אינסולין ברמה נאותה. הסוכרת פוגעת בכל כלי הדם הקטנים בגוף, ובכללם בכלי הדם המזינים את רשתית העין. הפגיעה בכלי הדם ברשתית נקראת רטינופתיה סוכרתית (Diabetic Retinopathy – DR). אצל רוב חולי הסוכרת תתפתח עם השנים גם רטינופתיה סוכרתית.

בעוד קשה לאבחן את הפגיעה בכלי דם קטנים אחרים בגוף, את הפגיעה בכלי הדם ברשתית ניתן לאבחן באמצעות הרחבת האישון בבדיקת עיניים. בדיקת כלי הדם ברשתית נותנת תמונה הן לגבי מצב הרטינופתיה הסוכרתית והן לגבי מצב כלל כלי הדם בגוף שנפגעו כתוצאה ממחלת הסוכרת.

רטינופתיה סוכרתית – תסמינים

רטינופתיה סוכרתית מתקדמת בדרך כלל באופן קבוע: המחלה מתחילה לרוב עם פתלוגיה קלה וללא סימפטומים, והיא מאופיינת בשטפי דם קטנים ברשתית הנוצרים עקב החלשותם של כלי הדם. המחלה ממשיכה לפתלוגיה בינונות- קשה המאופיינת בחסימת כלי דם ברשתית העין, ומגיעה לרטינופתיה סוכרתית משגשגת המאופיינת בצמיחת כלי דם פתלוגיים ברשתית ומתחתיה, תופעה הנקראת ניאו-וסקולריזציה. כלי הדם הפתלוגיים הינם שבירים ובעלי דפנות חלשות והן עלולים לדלוף ולגרום לדימום ברשתית ובזגוגית העין. הדימום גורם לפגיעה חמורה בראייה. למרות ההתקדמות הקבועה של המחלה, קצב ההתפתחות אינו קבוע וטיפול מתאים עשוי למנוע את התדרדרותה.

ישנם מקרים של רטינופתיה סוכרתית עם אובדן ראייה משני. מקרים אלו נגרמים לרוב בעקבות הופעתן של התנפחויות או של בצקת ברשתית הנוצרות כתוצאה משטפי הדם וגורמות לפגיעה בראייה.

רטינופתיה סוכרתית – גורמי סיכון

גורמי הסיכון להתפתחות רטינופתיה סוכרתית ולהתדרדרותה תלויים במשך מחלת הסוכרת, איזון הסוכרת, רקע משפחתי, אנמיה, כולסטרול גבוה ומחלות נוספות כגון אי ספיקת כליות ויתר לחץ דם. בנוסף, הריון, ניתוח קטרקט ושינויים הורמונליים של גיל ההתבגרות עלולים להאיץ את קצב החמרת המחלה.

רטינופתיה סוכרתית – טיפול

אופן הטיפול ברטינופתיה סוכרתית נחלק לשניים: טיפול מנע וטיפול בפגיעת העיניים הקיימת. טיפול המנע מתמקד באיזון רמות הסוכר והשומנים בדם ומטרתו לעכב ואף למנוע את הופעת רטינופתיה סוכרתית לראשונה. ובמידה וכבר אובחנה רטינופתיה סוכרתית אזי תפקיד טיפול המנע הוא לעכב ולמנוע את התדרדרותה. איזון רמות הסוכר והשומנים נעשה באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית ושמירה על אורח חיים בריא.

הטיפול הקונבנציונלי בפגיעת העיניים הקיימת נעשה לרוב באמצעות זריקות אווסטין ולוסנטיס שתפקידן להרוס את כלי הדם הפתלוגיים ברשתית האופיינים לשלב המשגשג של המחלה.

טיפול ברטינופתיה סוכרתית באמצעות רפואת עיניים סינית

הטיפול ברטינופתיה סוכרתית בעזרת רפואת עיניים סינית מתמקד בשיקום ושיפור זרימת הדם אל עבר רשתית העין וברשתית עצמה. שיפור זרימת הדם לרשתית עשוי למנוע מצבים של תת-אספקת חמצן ועל ידי כך למנוע את היווצרותם של כלי הדם הפתלוגיים המסכנים את הראייה.

על טיפול ברטינופתיה סוכרתית ובמחלות עיניים נוספות בעזרת רפואה סינית ניתן לקרוא בהרחבה כאן: מחלות עיניים – מרפאת עיניים Clear.