על הקשר והשוני בין מחלות העור – אקנה, סבוריאה ורוזציאה

  במאמר זה נסקור את מחלות העור הנפוצות, דרכי האבחון שלהן והטיפול בכל אחת. מחלות עור גורמות לסבל לחולים לצד בעיה אסתטית מאחר ורובן נראות לעין ומפריעות לחלים בהם.

אקנה

אקנה היא בעית העור הנפוצה ביותר בקרב מתבגרים רבים ואף מבוגרים. רופאים מאמינים כי הגורם לאקנה הוא עלייה ברמות הרומוני באנגרוגן. עלייה בהורמון גורמת לצמיחת בלוטות השומן הפרושות מתחת לעור. הבלוטה המוגדלת מייצרת יותר שומן, גורמת להרס קירות התאים ומקדמת את צמיחת החיידקים באזור.

הטיפול באקנה נעשה באמצעות תרופות שונות. בנזואיל פראוקסיד גורם להרס החיידקים ומאט את ייצור בלוטות השומן. כמו כן, נעשה שימוש בחומצה סליצילית ובמקרים חמורים הרופא ימליץ על טיפול בהורמונים לנשים, אנטיביוטיקה לשימוש אוראלי, הזרקת קורטיקוסטרואידים לתוך ציסטות שמקורן בזיהום האקנה ומשחות אנטימיקרוביות.

סבוריאה דרמטיטיס

סבוריאה היא מחלת עור נפוצה אשר פוגעת בעיקר בקרקפת, גורמת לקשקשים, גירוי בעור ואדמומיות. סבוריאה דרמטיטיס יכולה להשפיע גם על אזור הפנים, החזה העליון, הגב ובאזורים אחרים של הגוף, העשירים בבלוטות חלב בשכבות העור. המחלה אינה מדבקת אולם נוטה להתפרץ שוב ושוב. הגורמים למחלה יכולים להיות שמרים בשם מאלסזיה, אשר גדלים באופן תקין על העור. שימוש בקרמים , או משחות המכילות חומרים אנטי פטרייתיים , כגון קטוקונאזול יכולים לסייע בהקלה על התסמינים. גורם נוסף למחלה יכול להיות שינוי בעונות השנה, אנשים הסובלים ממחלת פרקינסון, מתח, עייפות וחולי איידס.

הטיפול בסבוריאה נעשה באמצעות שימוש בתרופות אנטיפטריותיות כמו קטוקונאזול, קורטיקוסטרואידים להפחתת דלקת ומעכבי קאלצינאורין.

רוזציאה

רוזציאה היא מחלת עור אשר משפיעה על החלקים השונים של הפנים. רוזציאה שונה מאקנה. התסמינים יכולים לכלול הסמקה, אדמומיות בפנים, הופעת כתמים, עיבוי של העור, ובעיות עיניים כגון יובש בעיניים, רגישות מוגברת לאור וכאב בעפעפיים. לא כל התסמינים מופיעים בכל המקרים. רוזצאה משפיעה בדרך כלל על אנשים בגיל העמידה. במרבית המקרים ההשפעה הינה קלה בלבד. בדרך כלל ניתן לטפל בפגעי העור והכתמים באמצעות טיפול אנטיביוטי. טיפולים אחרים משמשים כמענה לתסמינים אחרים. סיבוך המשפיע על הקרנית (חלק הקדמי של העין) הוא נדיר, אך חמור. חשוב לפנות לרופא בהקדם במידה וחלים שינויים בריאה וכאבי עיניים.

כד כה, הגורם המדויק למחלה אינו ידוע. מספר גורמים עשויים להיות מעורבים במחלה. ראשית, כלי דם זעירים מתחת לעור עשויים להנזק, נזקי שמש, השפעות גנטיות, תגובות חיסוניות בלתי תקינות המובילות לדלקת ואורגניזם זעיר, המכונה בשם דמודקס פוליקולורום השוכן על פני העור ונמצא בריכוזים גבוהים מהרגיל אצל חולי רוזציאה .

הטיפול ברוזציאה מתמקד בהקלה על התסמינים. ראשית תומלץ המנעות משהות ממושכת תחת השמש, שכן החשיפה יכולה להחמיר את המצב. ניתן לטפל בעור יבש באמצעות קרם לחות היפואלרגני.  אפשרות לטיפול באדמומיות העור, אשר הופכת לפופולרית יותר בשנים האחרונות היא טיפול בלייזר. לייזר יכול להרוס את כלי הדם הזעירים מתחת לעור , וזאת מבלי לפגוע ברקמות הסמוכות .