הגורמים לנחירות

נחירות נוצרות מתנודות חלקיקי אוויר היוצרים גלי אוויר. הדבר דומה לדיבור- כשאנחנו מדברים, מיתרי הקול רועדים ויוצרים תנודות אוויר הגורמות לקול. בזמן השינה, זרימת אוויר מערבולית גורמת לרקמות הרכות בחלל הפה לרעוד באופן כזה היוצר קולות נחירה. כל אדם יכול לנחור. הערכות מציינות כי 45% מהגברים ו30% מהנשים נוחרים על בסיס קבוע. לעיתים קרובות, ידווח כי אנשים שאינם נוחרים בדרך כלל נוחרים לאחר מחלה ויראלית, לאחר שתיית אלכוהול או לאחר נטילת תרופות מסויימות. אין מבנה גוף מסויים שנוטה לנחור יותר. עם זאת, בגילאים מתקדמים יותר וכל שמשקל הגוף עולה הנטייה לנחור עולה בהתאם.  אתר snoring.org.il כל המידע על נחירות – להלן מידע מרתק בנושא

מה הם הגורמים לנחירות?

בזמן שאנחנו נושמים, אוויר זורם פנימה והחוצה בזרם קבוע דרך האף ו/או פה שלנו לתוך הריאות. לרוב זרימה זו אינה מלווה בקולות בזמן מנוחה. כעת מאמץ פיזי, האוויר זורם במהירות גבוהה יותר ולכן נגרמות תנודות ברקמות רכות הגורמות לקול. בזמן שאנו ישנים, אזור הלוע צר יותר בהשוואה לזמן הערנות, למרות שאותה כמות של זרימת אוויר עוברת באזור. זרימה זו מערבולית יותר, ולכן נוצרים קולות נחירה. ההצרה היחסית ברקמות יכולה להיות באף, בפה או בגרון.

מה הם הגורמים להצרות הגורמת לנחירות?

באף- קונכיות האף מכילות כלי דם רבים, שתפקידם לווסת את זרימת האוויר דרך חלל האף. במידה וכלי הדם גדלים, הקונכיה עצמה גדלה בהתאם וזרימת האוויר קטנה דרך קונכיה זו ולכן תהיה ערבולית יותר. ניתן לשים לב לתופעה בזמן אלרגיה, צינון, בתגובה לגירוי חיצוני כגון הבדלי חום/קור וכדומה.

כמו כן, חשוב לציין כי ישנה מחיצה המפרידה בין החלל הימני והשמאלי של האף. במידה ויש סטיה במחיצת האף, הנגרמת לרוב משבר באף או בעקבות דלקות או אלרגיות מרובות באזור עלולה להיווצר חסימה ומכאן נחירות בזמן השינה. תופעה מעניינת היא אנשים הנוטים לנשום דרך הפה במקום דרך האף (בני-אדם נוטים לנשום קודם כל דרך האף). רבים מ"נושמי פה" אלה נוחרים מכיוון שזרימת אוויר דרך האף גורמת ליותר רעידות של רקמות.

בזמן השינה, כוח הכבידה גורם לרקמות הרכות בחלל הפה ליפול כלפי מטה וליצור מצב יחסי של הצרות. לכן ישנו קשר בין תנוחה בזמן שינה לנחירות.

ישנם שינויים אנטומיים מסויימים בקרב הנוחרים לעומת שאר האוכולוסיה היכולים גם הם לתרום לנחירות. אלה כוללים שקדים מוגדלים, לשון מעובה וצוואר קצר ומעובה.

בילדים, שקדי האף (הידועים כ"אדנודאידים") הינם הגורם המרכזי להצרות בדרכי האוויר.

ישנם חומרים מסויימים התורמים גם להם לנחירות. שתיית אלכוהול ושימוש בחומרים מרדימים מסויימים גם יכולים לגרום לנחירות. ההסבר לכך נעוץ בהשפעת החומרים המצויינים לעיל על הרקמות הרכות בחלל הפה- מכיוון שהן נהיות רפויות יותר ולכן תהיה הצרות הגורמת לנחירות.

אולי יעניין אותך גם:

מה ההבדל בין טחב לבין עובש?