רגל סוכרתית

מחלת הסוכרת, ה"מגפה של המאה ה-21", כוללת אינספור סיבוכים שעלולים להשפיע על שלל איברים ומערכות בגוף. רמה גבוהה של סוכר בדם עלולה לפגוע באספקת הדם לרגל ובכך להביא לרגל סוכרתית, המכונה גם "נוירופתיה פריפרית".

בין התסמינים הממש לא פשוטים של המצב הזה ניתן למנות הרס של קצוות העצבים ברגל, פגיעה בתחושה שלנו מהרגל, הגדלת הסיכוי לפציעות רגליות וכאבים עזים, כשבמקרים החמורים יתרחש נזק בלתי הפיך, עד לצורך אפשרי לכרות את הרגל.

באמצעות אבחון מהיר וטיפול מקצועי ניתן למנוע מכל תרחישי הזוועה האלה להתגשם. אז איך בדיוק עושים את זה?

המפתח הראשון: אבחון מהיר

כף רגל סוכרתית אינה נפתרת מעצמה, כשבהיעדר טיפול מוקדם המצב עלול להחמיר. הדבר הראשון שצריך להקפיד עליו הוא מודעות לסיבוך האפשרי, וידיעה שהרגל עלולה בהחלט להיפגע במקרה של סוכרת. ההמלצה הברורה לחולי הסוכרת היא לבחון את מצב ומראה הרגל שלהם מדי יום, כאשר סימן הזיהוי העיקרי הוא פצעים שונים אשר מופיעים במקומות שונים בכף הרגל.

מכיוון שהפצעים האלה לא כואבים, ממש לא בטוח שניתן לגלות אותם במקרה – אלא אם בוחנים את הרגל היטב. יש מצבים שעלולים להגדיל את הסבירות לכף רגל סוכרתית, לרבות נעילה של נעליים לוחצות מדי (מומלץ לבחור בנעליים עם סוליות רכות), הליכה ללא נעליים, גירוד של הרגל ועוד.

לצד הסקירה העצמאית של הרגל חשוב להגיע מדי פעם לרופא המשפחה, שיבדוק את הרגל בעין מקצועית וישים לב שאין על גביה פצעים או סימני זיהוי אחרים של בעיה פוטנציאלית.

טיפול ברגל בשלבים הראשונים

כל פגיעה שמופיעה על גבי רגל סוכרתית מצריכה מענה מהיר, ולעיתים אף מיידי – אפילו החתך הקטן ביותר שיש. חשוב לטפל בפצעים בצורה מהירה, למשל באמצעות חבישה. המלצה ברורה היא לא לקחת סיכונים, אלא לפנות בכל מקרה של פצע חדש לקופת החולים, לבדיקה על ידי רופא מומחה. ככל שמטפלים בבעיה מוקדם יותר, כך הטיפול נעשה פשוט יותר.

יש כיום שורה ארוכה של מוצרים ייעודיים ועזרי תנועה בהם ניתן להשתמש, כאשר הגורם המקצועי הוא שצריך לאבחן את המצב ולספק את המוצרים האלה. כך למשל נהוג להשתמש בנעליים או אפילו בגרביים מיוחדות המיועדים לחולי סוכרת עם כף רגל סוכרתית. לאחר השימוש בהם דווקא כן חשוב להקפיד על פעילות גופנית בתדירות סבירה, שיכולה לשפר את מצב הרגל בעשרות מונים.

טיפולים להצלת הרגליים

טיפול בכף רגל סוכרתית במצבים חמורים יותר יהיה מן הסתם מורכב בכל קנה מידה, ומצריכה פנייה למומחים ושימוש במיטב הטכנולוגיה העומדת כיום בתחום. אחת השיטות היעילות כיום בעולם פותחה לפני מספר שנים בבית החולים רמב'ם בחיפה, והיא מבוססת עת צנתור כפות הרגליים של חולי הסוכרת. בדומה לצנתור הנעשה בלב, המטרה כאן היא לפתוח את החסימות שנגרמו על ידי מחלת הסוכרת, מה שיביא לחידוש התקינות של זרימת הדם לרגל, עד לרמה של החזרת הרגל לתפקוד תקין.

את התהליך צריכים לבצע אורטופדים ופלסטיקאים, שמוסמכים כמובן לביצוע המלאכה. הצנתור נעשה לרוב בהרדמה מקומית, ונמשך כשעתיים. במסגרתו מכניסים צנתר דק מאד לתוך כלי הדם הקטנים ברגל – אפילו קטן יותר מאשר הצנתר שמשמש לצנתורי לב – כשלאחר מכן מנפחים בלון זעיר שיביא לפירוק החסימה של כלי הדם.

לצד זה מזריקים לחומרים חומרים ניגודיים, המשמשים להדגשת כלי הדם. שימו לב שחומר זה מביא לכך שהתהליך לא אפשרי לחולים בסוכרת הסובלים גם מבעיות בכליות. במידה שהתהליך עובר ללא תקלות, האשפוז נעשה למשך כ-24 שעות, ולאחריו ניתן לחזור כבר לשגרה ולפעילות השוטפת.