פסוריאזיס – על המחלה

מהי פסוריאזיס?

פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית המכונה ספחת.  במחלת פסוריאזיס, או ספחת, תאי העור מתקלפים באופן מוגבר, מה שמייצר קשקשת על פני העור, שנראית כגירויים עוריים מקולפים בצבעי אדום סגול.

התפרצות המחלה תלויה בסיבות שונות, שבחלקן רגשיות פסיכולוגיות ובחלקן פיזיולוגיות גנטיות לחלוטין, והרי הכל קשור בד בבד. הסיבות הפיזיולוגיות יכולות להיות אירוע טראומתי של מערכת העיכול, הפוגעת בעיכול החלבונים של האדם, וכך מתפתחת בעצם תגובה אוטואימונית של הגוף.

האפשרות של אחריותם של גנים שונים על התפרצות המחלה, ומלכתחילה, על הפוטנציאל הקיים להתפתחותה, מוכח חלקית בלבד. צריכה של אלכוהול, חלבונים פגומים או כל חומר אחר שיוצר רעילות עיכולית המשפיעה על תפקוד הכבד, עשוי לגרום אף הוא להתפרצות המחלה.

ידוע כיום כי מצבי לחץ יכולים להגביר את הסיכויים להתפרצות המחלה, ונראה כי מבחינה סטטיסטית, פסוריאזיס פוגעת באנשים בעלי אופי סוער והתנהלות בקצב מהיר יותר מאשר של כלל האוכלוסייה.

באופן כללי, אחוז הנשים הלוקות במחלה גבוה יותר מאשר של הגברים הלוקים במחלה, ונהוג לייחס לכך את המצב הרגשי הסוער של מרבית הנשים, שעשוי להתבטא בלחץ, שכאמור, גורם להתפתחות מחלת הספחת במהירות.

דרכים שונות לריפוי פסוריאוזיס

עישון בראש ובראשונה, התגלה כהתנהגות שכיחה בקרב החולים במחלה. נשים מעשנות באופן סטטיסטי התגלו כאופציונאליות יותר ללקות במחלה, ונראה שמדובר ברעילות עקב העישון, בנוסף להעמסת מערכת הנשימה בהתמודדות לשווא. על כן, ראשית, חשוב להפסיק את העישון.

שנית, היות ורבות מהסיבות להתפרצות מחלת הפסוריאזיס הינן רגשיות, עקב עומס ולחץ, ראוי להביא את הגוף והנפש למצב של רגיעה ושלווה, על ידי טכניקות הרפייה שונות, או תרופות או תמציות טבעיות להרגעת מערכת העצבים והנפש.

שנית, קיימים טיפולים רבים בשוק הקונבנציונאלי והאלטרנטיבי, העשויים לעזור להפחתת התסמינים, וכל שכן, גם לריפוי המחלה. הטיפולי הידועים בתחום הקונבנציונאלי הינם: טיפול מקומי טופיקלי, טיפול רב מערכתי סיסטמלי, וטיפולי פוטותרפיה. השיטה היא להתקדם עם סיווג הטיפול ככל שהטיפול שקדם לו לא נתן את התוצאות הרצויות יתר על המידה. טיפול בים המלח הוכח כיעיל ואפקטיבי לחולים.

הטיפול הראשוני הניתן, ולרוב עוזר לטיפול בתסמינים הוא סטרואידים. מינון התרופה נקבע בהתאם לחומרת המצב, ולעיתים קרובות ניתן להנות מהתוצאות במהרה. טיפול נוסף שניתן לתת באופן מקומי, זה נטילה של ויטמין D, בצורה טבעית או כימית, או ויטמין A בצורותיו השונות.

כשהמחלה מתפרצת על פני אזורים נרחבים בעור, נהוג להתחיל בטיפול סיסטמטי תרופתי. התרופות הנהוגות כוללות: הרכב של חומצה פולית, נגזרת של ויטמין A, או תרופות לדיכוי המערכת החיסונית.

פוטותרפיה הינה חשיפה של העור לקרני UVB, המרפאים את הנגעים בעור. הטיפול נעשה או על ידי חדרים מיוחדים או רכישת מנורה ביתית לשימוש פרטי.

טיפולים טבעיים בפסוריאזיס

טיפולים טבעיים לפסוריאזיס כוללים שימוש בצמחי מרפא שונים, הניתנים לרכישה בחנויות טבע או בתי מרקחת צמחיים, או בעת טיפול אצל נטורופת או הרבליסט מומחה. שמנים אתריים שונים, צמחי מרפא ותוספי מזון שונים עשויים להביא לריפוי המחלה בדרך טבעית או לכל הפחות, לשכך את הגירוד, ולהרגיע את התפרצות התסמינים.

טיפול בפסוריאזיס בעזרת פרחי באך או טכניקות הרפייה ומגע שונות, עשויות להביא להקלה בתופעות השונות המלוות את המחלה, עקב החשיפה ללחץ מוגבר, ואף להיותו הגורם להתפרצות המחלה במקרים שונים, כאמור.

מידע נוסף:

השפעות אסתטיות של פסוריאזיס