סרטן השד

סרטן השד פוגע באחת מכל תשע נשים. כיום יודעים, כי נטייה גנטית הינה הגורם העיקרי להופעת המחלה. הטיפול הראשוני בסרטן השד, לאחר הניתוח יתמקד בצבר תרופות כימותרפיות שונות במתן לווריד, ולפעמים בשילוב עם הקרנות. כמו כן, נעשים גם טיפולים הורמונאליים וביולוגיים חדשניים, על פי הצורך.

מעורכי אתר סרטן השד www.womenonly.co.il נמסר כי  סיכויי הריפוי מסרטן השד, כאשר האבחון נעשה בשלבים הראשונים, והטיפול מותאם באופן ספציפי למטופלת ולמצבה גבוהים. ישנן נשים אשר מבקשות טיפול מונע עוד בהיוודע להן עצם היותן נשאיות את המוטציה הגנטית. במקרים אלה, הטיפול המוצע הוא ניתוח הנועד לכריתת השד. על המטופלת חולת סרטן השד להתמודד, לא רק מול עצם המחלה מבחינה פיסית, אלא גן מול גורמים נפשיים ופסיכולוגיים ועימותים אל מול אובדן איברים אשר מייצגים את הנשיות במלוא הדרה.

תסמינים המחשידים לסרטן שד

ההמלצה כיום לכל הנשים היא להיבדק בתדירות קבועה על ידי כירורג שד ובדיקה עצמית, ולהיות ערניות לכל סימן אשר עלול להיות חשוד. נשים אשר נמצאות בקבוצת סיכון ומעל גיל 50, נשלחות אף להערכה באמצעות בדיקת ממוגרפיה. אבחון המחלה בשלביה הראשונים לפני שליחת גרורות לבלוטות לימפה או איברים קרובים וגדילת מסת הגידול, יכולה לעלות את סיכויי הריפוי עד ל 80% או 90%.

תסמינים מחשידים עלולים להתגלות באמצעות מישוש השד לבדיקת גושים קטנים ובלתי כואבים. כמו כן, עלולה להיות שקיעה של הפטמה או הפרשה אשר לא הופיעה מעולם, כיווץ העור, שינויים עוריים על פני השד (יש המגדירים זאת כ"עור תפוז"). הגידול עצמו אינו כואב ואף בדרך כלל לא מפריע למהלך החיים התקין. דווקא משום כך, ישנה חשיבות גדולה בהכרת השד ובמרקמו.

הטיפול בסרטן שד

הטיפול הראשוני בנגדים הסרטנים הוא הסרתם בהליך כירורגי – ניתוח כריתת שד. במהלך הניתוח, המנתח מתרשם מגודלו של הגידול וממעורבות בלוטות לימפה או גרורות רחוקות יותר. הגידול אשר מוסר נשלח לאבחון פתולוגי אשר יוכל לזהות את סוג הגידול הספציפי ודרגת חומרתו. לעיתים תצטרך המטופלת לעבור טיפולים כימותרפיים או הורמונאליים לפני הניתוח במטרה לכווץ את גודל הגידול. כמו כן, לפני הניתוח המטופלת תצטרך להחליט האם היא מעוניינת בשחזור השד באותו הליך ובאיזו דרך לעשות זאת.

 על פי ממצאים אלו, יותאם הטיפול באופן אינדיבידואלי לכל מטופלת על פי מצבה. בדרך כלל, לאחר הניתוח, יהיה צורך במתן כימותרפיה על פי פרוטוקול טיפולים, טיפול הורמונאלי, ביולוגי או הקרנתי. מחקרים ופיתוחים הנעשים על תרופות חדשות וההתקדמות בהבנת המחלה כיום, נעשים בקצב מהיר ומביאים תקווה לכל אותן חולות ומאובחנות חדשות.

 לאחר ההחלמה מסרטן השד

לאחר מערך הטיפולים, כאשר הבדיקות מאשרות את היעלמות הגידול ואת מצב בריאותה של האישה, על המטופלת להתמודד עם הבדיקות החוזרות ולפעמים, עם מצב חרדה מתמשך. דווקא לאחר ההחלמה, יש צורך בעיבוד רגשי של החוויה שנחוותה, דיבור על המקרה ומתן זמן התאוששות. ישנן אמצעי טיפול שונים אשר יכולים להתמודד עם תופעות הלוואי של הטיפול והחזרת איכות החיים למטופלת.

 לשמור על הבריאות

ההמלצה היא על אימוץ אורח חיים בריא יותר, הן מבחינה פיסית והן מבחינה רגשית. מבחינה פיסית, על המטופלת להתרגל לאוכל טבעי ובריא יותר, עמוס וויטמינים ושתייה, כמו גם פעילות גופנית. מבחינה רגשית, על המטופלת להתמודד על בעיות או שאלות שעלו תוך כדי תקופת המחלה ומאפשרים פורקן רגשי. לפעמים האישה תצטרך להתמודד עם אובדן מקום תעסוקה ועבודה לאחר תקופה ארוכה של טיפולים. בעיות אלו יכולות לעלות ולקבל מענה במסגרת של קבוצת תמיכה לנשים אשר נמצאות בנמצאות במקום דומה או באמצעות טיפול פסיכולוגי.

סרטן השד הינו אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בקרב נשים. באמצעות בדיקות וגילוי מוקדם ניתן להעלות משמעותית את סיכויי ההחלמה. על סרטן השד