פריצת דיסק בגב התחתון

עמוד השדרה האנושי מורכב מ-24 חוליות הממוקמות האחת מעל השנייה בטור. בין רוב החוליות מונחים מבנים סחוסיים טבעתיים הנקראים דיסקים בין חולייתיים.

הדיסק הבין חולייתי מרכך את ההשפעה של התנועתיות בעמוד השדרה על החוליות ומשמש כבולם זעזועים. חלקו הפנימי בעל מרקם ג'לטיני וסביב הגרעין הג'לטיני ישנן טבעות העוטפות אותו כקליפות בצל.

כאשר מופעל על הדיסק הבין חולייתי עומס גבוה מהרגיל, הלחץ שמפעיל הגרעין הפנימי על השכבות החיצוניות גובר והולך ובשלב מסוים הגרעין מתחיל לבלוט החוצה. תופעה זו נקראת בלט דיסק ובשלב הבא, אם הלחץ כבד במיוחד, הגרעין פורץ את השכבות העוטפות ונוצרת פריצת דיסק.

הגב התחתון הוא האזור שבו מתרחשות רוב פריצות הדיסק, בשל הלחץ הרב המופעל על אזור זה על ידי משקל פלג הגוף העליון.

מה הם התסמינים של פריצת דיסק בגב התחתון?

חשוב לציין כי במקרים רבים פריצת דיסק בגב התחתון לא תבוא לידי ביטוי בתסמינים קליניים כלל. למעשה במקרים מסוימים מאובחנת פריצת דיסק באופן אקראי במהלך בדיקת דימות המבוצעת למטרה אחרת.

יחד עם זאת, פריצת דיסק בגב התחתון יכולה להוביל לפגיעה קשה באיכות החיים של המטופל. כאבים בגב התחתון הם התסמין השכיח ביותר בקרב הסובלים מפריצת דיסק בגב התחתון אך הכאבים יכולים להיות מוקרנים לאזורים אחרים בגוף. לפיכך ישנם מטופלים המדווחים על כאבים בישבן ו/או ברגליים.

זאת כיוון שבמקרים מסוימים הדיסק הפרוץ לוחץ על העצב הסכיאטי. עצב זה הוא הארוך ביותר בגוף האדם. הוא מורכב ממספר עצבים קטנים ועובר מחלקו האחורי של האגן, דרך הישבן והגפיים התחתונות לכפות הרגליים. כאשר הדיסק הפרוץ מפעיל לחץ על העצב הסכיאטי ייתכנו בנוסף תסמינים כמו עקצוצים באחת או בשתי הרגליים, חוסר תחושה ברגליים וכאבים עמומים ומתמשכים.

התסמינים של פריצת דיסק בגב התחתון משתנים לפיכך בין היתר בהתאם לעצבים המושפעים מפריצת הדיסק בחוט השדרה. תסמינים אפשריים נוספים כוללים אובדן שליטה על הסוגרים, שיתוק שרירים או חולשת שרירים בשרירי הרגליים, חוסר תחושה במפשעה, הפרעות בפעילות מערכת העיכול, כאבים ברקטום ועוד.

כיצד מטפלים בפריצת דיסק ברפואה הקונבנציונלית?

ברפואה הקונבנציונלית נעשה שימוש נרחב בתרופות לשיכוך כאבים ולהפחתת דלקת במקרים של פריצת דיסק בגב התחתון. למרבה הצער במקרים לא מעטים הכאבים הקשים והשימוש התדיר בתרופות לשיכוך כאבים, מובילים להתפתחות של תלות בתרופות.

במקרים החמורים ביותר, שבהם הטיפולים השמרניים לא מסייעים למטופל, הוא מופנה לניתוח שבו מסירים את הדיסק הפגוע ומחליפים אותו בדיסק מלאכותי או לניתוח שבו מסירים את הדיסק הפגוע ומקבעים את החוליות באמצעות לוחית מתכת.

כיצד מטפלים בפריצת דיסק ברפואה האלטרנטיבית?

ברפואה האלטרנטיבית הנטייה היא להתייחס לתסמין כאל חלק מבעיה רחבה יותר. המשמעות היא שהטיפול לרוב לא יהיה ממוקד באופן בלעדי בתסמין או בכאבים אלא בבעיה השורשית שהובילה להתפתחותם ושבהם היא מתבטאת.

כך לדוגמה ניתן לעבוד במהלך הטיפול על שיפור היציבה של המטופל, לנסות להבין מה משקפים העומסים הפיזיים ומדוע הפציעה התרחשה דווקא בתקופה הספציפית הזו בחייו. התסמינים הפיזיים לנצח יהיו ביטוי של תסמינים נפשיים או אנרגטיים ולכן מבלי לטפל בשורש הבעיה, לא ניתן יהיה להביא מזור מלא לסובלים מפריצת דיסק בגב התחתון.

זוהי למשל הסיבה בגינה רבים מהמטופלים שבחרו לעבור ניתוח לתיקון פריצת דיסק בגב התחתון, נאלצו לעבור ניתוחים נוספים בהמשך, לאחר שסבלו מפריצות דיסק נוספות.