רטיניטיס פיגמנטוזה

רטיניטיס פיגמנטוזה (Retinitis Pigmentosa – PR) מתייחסת לקבוצת מחלות עיניים תורשתיות הפוגעות בראייה באופן חמור ואף עלולות להוביל לעיוורון. המשותף לקבוצת המחלות רטיניטיס פיגמנטוזה הוא גרימת נזק בלתי הפיך לקולטנים אשר נמצאים ברשתית העין ואשר חיוניים לראייה. רטיניטיס פיגמנטוזה פוגעת בגברים ובנשים באופן שווה, אולם היא מחלה נדירה ושכיחותה עומדת על כעשרים וחמישה מקרים מתוך כל מאה אלף אנשים.

רטיניטיס פיגמנטוזה מוכרת בעולם הרפואה עוד מאמצע המאה התשע עשרה, עת נטבע שמה בשנת 1857 על ידי פרנציסיוס דונדרס, חוקר הולנדי. דונדרס הבחין בכתמים פיגמנטיים (Pigmentosa) בקרקעית העין והניח שמדובר בדלקת ברשתית (Retina = רשתית, הסיומת itis = דלקת). עם התקדמות הרפואה המערבית התגלה כי המחלה גנטית ועם התקדמות המחקר הרפואי בכלל ומחקר הגנום האנושי בפרט, אותרו חלק מהגורמים הגנטיים האחראים על המחלה. גילויים אלו מסייעים לפיתוח טיפול מתאים למחלה ונותנים תקווה לחולי רטיניטיס פיגמנטוזה בעולם כולו, אולם עדיין לא ידועות לגמרי הסיבות להיווצרות המחלה וטרם נמצא טיפול היכול לרפא רטיניטיס פיגמנטוזה כליל.

רטיניטיס פיגמנטוזה ניתנת לאבחון כבר בתקופת הילדות המוקדמת באמצעות בדיקת הרשתית על-ידי רופא עיניים ובדיקת המוליכות החשמלית של הרשתית.

רטיניטיס פיגמנטוזה – תסמינים

רטיניטיס פיגמנטוזה גורמת להתנוונותם של תאי רשתית הנקראים קולטנים. הקולטנים הינם תאי אור רגישים הנמצאים ברשתית העין ואחראים על קליטת קרני האור והמרתן לדחף עצבי הנשלח למוח. ישנם שני סוגי קולטנים: קנים ((rods ומדוכים (cones). הקנים נמצאים בהיקף הרשתית והם האחראים על הראייה הפרפריאלית ועל ראיית הלילה, והמדוכים נמצאים במרכז הרשתית ואחראים על הראייה המרכזית החדה, ראיית הצבעים וראיית היום. רטיניטיס פיגמנטוזה גורמת להתנוונותם של שני סוגי הקולטנים והאנשים הלוקים בה חווים כתוצאה מכך פגיעה הדרגתית בראייה.

תסמיני המחלה קשורים בסדר הפגיעה בקולטנים: לרוב נפגעים ראשונים הקולטנים מסוג קנים ולכן התסמינים הראשונים של המחלה הם עיוורון לילה ופגיעה בראיה ההיקפית. עם התקדמות המחלה נפגעים עוד ועוד קנים ושדה הראייה מצטמצם עד לכדי "ראיית צינור", כלומר החולים ברטיניטיס פיגמנטוזה רואים את העולם כמתוך צינור. בשלבים מתקדמים של המחלה מתנוונים ומתים גם הקולטנים מסוג מדוכים ונפגעת גם הראייה המרכזית החדה, עד אשר החולה מאבד את ראייתו באופן מוחלט. יש לציין כי קצב התקדמות מחלת רטיניטיס פיגמנטוזה ורמת הפגיעה בראייה שונים בין חולה לחולה.

רטיניטיס פיגמנטוזה – טיפול באמצעות רפואת עיניים סינית

רטיניטיס פיגמנטוזה הינה, כאמור, מחלה חשוכת מרפא. עם זאת, רפואת עיניים סינית מציעה טיפול למחלה אשר עשוי לעכב ואף למנוע את המשך התדרדרותה. הטיפול ברפואת עיניים סינית נעשה בשיתוף עם הרפואה הקונבנציונאלית ולאחר אבחון מדוייק הנעשה הן באמצעים מערביים והן בכלים האבחוניים של הרפואה הסינית.

על טיפול ברטיניטס פיגמנטוזה ובמחלות עיניים נוספות בעזרת רפואה סינית ניתן לקרוא בהרחבה כאן: מחלות רשתית ומחלות עיניים כרוניות – מרפאת עיניים Clear.