חולים במחלה קשה? מגיע לכם החזר מס

אין צל של ספק כי אנשים הסובלים ממחלה קשה נכנסים לחיים שאינם פשוטים כלל. הכאבים, ההוצאות הכלכליות הרבות על הטיפולים, הירידה במצב הרוח הכללי- אלה אינם פוסחים כמעט על אף אחד מהחולים. רבים מהחולים במחלות מסוג זה אינם מודעים לעובדה חשובה אחת, והיא שיש לא מעט דרכים להפוך את ההתמודדות הכלכלית, לכל הפחות, לפשוטה יותר. אחת מהן נוגעת להחזרי המס השונים.

על הטבות המס לחולים

מדינת ישראל מנסה להקל ככל האפשר על האוכלוסיות הרגישות בה, כשאחת הדוגמאות המובהקות לכך היא אלה החולים במחלה קשה. חשוב לזכור כי עצם גילוי המחלה עשוי לכלול בתוכו קבלת כספי פיצויים בשיעור מסוים, לרבות באמצעות ביטוחי הבריאות, ביטוחי אובדן כושר עבודה וכן הלאה. החזרי המס נכנסים למשוואה הזו בדיוק.

על פי תקנות המס בישראל, הרי שאלה הסובלים ממחלות קשות, או לחילופין ממצב בריאותי אשר מקשה עליהם לפרנס את עצמם, זכאים להטבות מס. אין המדובר כאן בפיצוי כספי חד פעמים, אלא בהקטנת שיעור המס שמשלם אותו אדם על הכנסותיו, בלי קשר למקור שלהן. נקודות זיכוי אלה ניתנות מרגע גילוי המחלה, ועשויות להקל מאד על ההתמודדות הכלכלית של אותו אדם.

בנוסף חולים במחלות קשות זכאים לקבל זכויות רפואיות מהמוסדות השונים. זכויות אלו כוללות בין היתר, קבלת קצבת נכות מביטוח לאומי,

אז מדוע נדרשים החזרים?

אם כך, שיעור המס שמשלמים הסובלים ממחלות קשות נמוך מזה של יתר האוכלוסיה. מתי בדיוק ייכנסו ההחזרים לתמונה הזו? פשוט מאד. עקב אינספור סיבות שונות, ייתכן כי שיעור המס שהאדם שילם בפועל היה גבוה מאשר זה שנדרש ממנו, או לחילופין עבר פרק זמן מסוים עד שההבדלים במס באו להם לידי ביטוי.

במצב כזה, הרי שבתום שנה קלנדרית האדם יכול בהחלט לבדוק את שיעור המס ששילם בפועל, ולקבל החזרים על "מס יתר" ששילם.

גובה ההחזרים

כמובן שקשה להגדיר חד משמעית באילו סכומים מדובר כאן. תמונת החזרי המס משתנה בהתאם להכנסות של אותו אדם, כמו גם על פי חומרת המחלה שלו. אנשים בעלי נכות באחוז הגבוה מ-90%, למשל, לא יידרשו לשלם מס כלל. כאשר יש מספר מחלות באחוז נכות נמוך יותר, מתבצע שקלול שלהם, או לכל הפחות חיבור של אחוזי הנכות (תלוי באזור הפגיעה).

אחוזי הנכות עצמם נקבעים לרוב על ידי ועדה מיוחדת מטעם הביטוח הלאומי, ובכפוף להצגה של אישורים רפואיים רלוונטיים. ואגב, האזרח יכול להגיש ערער על החלטת הועדה, בתנאי שעושה זאת תוך לא יותר מ-45 יום לאחר שמקבל את פסיקתה.

איך מקבלים את ההחזרים?

ההמלצה הברורה לכל אדם אשר סובל ממחלה קשה היא לבחון בדיוק את שיעור המס שהוא שילם. קיימים כיום לא מעט בעלי מקצוע המתמחים בכך, דוגמת יועצי מס או רואי חשבון. הם יבחנו את המסמכים הרפואיים של אותו אדם, כמו גם את אחוזי המס ששילם בפועל. כאשר נמצא שיעור עודף של מס, ינהלו הם את ההתכתבות מול רשויות המס הרלוונטיות.