על פי ההגדרה הרשמית, אסבסט הוא שם לקבוצת חומרים סיביים, שהמקור שלהם הוא סלעים המורכבים ממינרליים סיליקטיים של מגנזיום, ו/או ברזל הידרידי.

מבחינה מעשית, אסבסט הוא שם נרדף לצרה צרורה. חומרים מהסוג הזה שימשו את האדם כבר משחר ההיסטוריה, ולאחר מכן לשלל מטרות: בנייה של קירות ותשתיות מבנה, לוחות ואריגי תקרה, זפת גגות, ציפויים, טעמים ועוד.

במהלך השנים שמו לב לנזקים החמורים שהאסבסט עלול להביא להם, מה שהביא לכך שבמדינות רבות בעולם – כולל ישראל – חל איסור להשתמש באסבסט בבנייה ובתעשייה.

למרות כל אלה עדיין לא חסרים בישראל מקומות ומבנים בהם נעשה שימוש באסבסט, מה שחייב להביא למחשבה מיידית על פינוי שלו, ורצוי שעה אחת קודם.

הנזקים (הרבים) של האסבסט

לאסבסט יש לא מעט תכונות מועילות, שמסבירות מדוע הוא היה ובחלק מהמקרים עדיין מרכזי בתחום הבנייה והתשתיות בעולם.

הבעיה מתחילה כאשר מתבוננים בכך שחלק ניכר מסוגי האסבסט שנשברים לפיסות זעירות פולטים תוך כדי אבק המכונה "אבק אסבסט": הפיסות הגדולות של האסבסט אינן מזיקות, אבל השבירה שעשויה להתרחש בלא מעט תרחישים דווקא כן.

אבק זה הוכח כגורם למחלות ריאה חמורות, במידה והוא נשאף על ידי האדם המתגורר או משתמש במבנה לתוך הריאות, או לחלופין מגיע לגוף האדם דרך השתייה שהוא צורך (זה אפשרי מכיוון שמדובר בגרגרים זעירים מאד של אבק, שהעין האנושית לא יכולה לראות).

האסבסט עלול להביא ליצירתם של רדיקליים חופשיים בתוך הריאות, חומרים מחמצנים שפוגעים בתאים וב-DNA הנמצא בהם. במקרים החמורים יותר, עלול האסבסט גם להביא למחלה שנחשבת לחמורה מכל, והיא כמובן סרטן.

כאשר נכנסים לעובי הקורה, רואים מספר מחלות ריאה מרכזיות המיוחסות כיום לאסבסט. בין המחלות האלה ניתן למנות את האזבסטוזיס, מסותליאומה, יבלות אסבסט וכן סרטן: הסוג הנפוץ ביותר של סרטן המשויך לאסבסט הוא סרטן בית הקול, אך יש מחקרים שמצביעים על עלייה מסוימת בסיכון לחלות בסרטן הלוע, המעי הגס, הקיבה והבטן לאחר חשיפה ממושכת לאסבסט.

המטרה: לפנות את האסבסט

פינוי אסבסט הוא אחת הפעולות החשובות ביותר שניתן לעשות למען הסביבה, או אפילו הבריאות של כולנו. העובדה כיום היא שהאסבסט עדיין מקיף אותנו ונמצא בלא מעט מבנים, בתי ספר, בסיסים צבאיים ועוד.

הצעד הראשון שיש לבצע הוא כמובן לאתר את מקור הבעיה. הבדיקה הרלוונטית מכונה "בדיקת צובר", ולאחריה ניתן לראות האם אכן יש כאן אסבסט בכמות חריגה, שמצריכה פינוי מיידי שלו. לאחר מכן נדרש לסגור בצורה מוחלטת את מקום העבודה ולהוציא ממנו את כל מי שלעלול להיפגע במהלך הפינוי.

המלאכה עצמה נעשית על ידי אנשים מוסמכים לכך, שמצוידים כמובן באמצעי הגנה, ומבצעים את התהליך בדרכים שונות. קודם כל הם עוטפים את הפסולת (בצורה הרמטית כמובן), ולאחר מכן משנעים אותה לעבר אתרי ההטמנה המורשים של אסבסט בישראל. לאחר הפינוי נדרש לבצע בדיקה נוספת לבחינת כמויות האסבסט במקום, במטרה לבדוק שלא נשארה כמות המסכנת את האדם.

עם פינוי אסבסט אסור לקחת סיכונים, בהתחשב במורכבות שלו ובדברים הרבים שעלולים להשתבש לאורך הדרך. זו הסיבה שחשוב מאד לפנות אך ורק לחברות המחזיקות בהסכמה לבצע את הפינוי: מבחינה טכנית תהיינה אלה חברות שמחזיקות ברישיון של המשרד להגנת הסביבה ורשומות כחברות מן המניין במרשם העוסקים באסבסט של מדינת ישראל.

אם אתם חוששים ולו חשש קטן שיש אסבסט במקום בו אתם מתגוררים, עובדים או עוברים, מומלץ ליצור קשר עם חברות הפועלות בשדה המשחק בהקדם האפשרי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *