אסטמה של העור – עצות יום-יומיות להקלה במחלה

כיוון שאטופיק דרמטיטיס – דלקת עור אטופית (או בשמה הנפוץ יותר – אסטמה של העור) היא מחלה מתמשכת, כדאי להתאים לה את הסביבה היומיומית, ולהקפיד על הרגלים קבועים (משמעת) כדי להקל על סבלם של המטופלים עד כמה שניתן. להלן מספר עצות שימושיות לסובלים מאסטמה של העור, שיכולות להביא שיפור ניכר במצב העור במהלך המחלה.

  • שימון הגוף – עור משומן ולח מפחית את עוצמת הגרד ועל כן טוב למרוח כמות נדיבה של משחות המעניקות לחות, שלוש פעמים ביום – בוקר, צהריים וערב. העור סופג את המשחה במהירות, דבר המעיד עד כמה הוא זקוק לה. טיפול מונע זה ימנע שימוש במשחות חזקות (המכילות סטרואידים) העלולות לגרום לתופעות לוואי. חשוב ביותר למרוח את המשחה לפני שנת הלילה, כי הגרד נוטה להחמיר בשעות אלה.
  • אמבטיות ורחצה – למרבה הפלא, למים יש השפעה מייבשת על העור. אומנם זרם מים חמים משפיע בתחילה כמו גירוד עז ואף מביא להקלה רגעית, אך משפגה תחושת ההקלה פעולה זו רק מחריפה את מצב העור, כאילו הוסיפה שמן למדורה. לכן מומלץ לקצר את השהות באמבט או במקלחת, ולהשתמש במים פושרים.
    למי האמבט יש להוסיף שמנים מיוחדים, במקלחת יש להשתמש בסבונים עשירים בלחות ודלים בחומרים מבשמים (העלולים לגרות את העור). פעולת הניגוב תיעשה בטפיחות קלות ועדינות, כדי להשאיר על העור את הלחות של השמנים והסבון. לאחר רחצה בבריכה חשוב לשטוף את הגוף במי ברז, להשתמש בסבון לחות ולמרוח משחת לחות. כמובן שיש לבדוק היטב אם יש רגישות או תגובה אלרגית לכלור.
  • גזיזת ציפורנים – חשוב ביותר לשמר על ציפורנים גזוזות, כדי לא לפצוע את העור בהתקפי גירוד חזקים ולהוסיף לו נזקים.
  • לבוש –  בגדים מכותנה 100%, רכים ורחבים, הם המתאימים ביותר לסובלים מאטופיק דרמטיטיס, הן בזמן התקפים והן בזמן רגיעה. מומלץ להימנע מבגדים הדוקים, מצמר ומבדים סינטטיים, אלה עלולים להחריף את הגרד. כן לא רצוי ללבוש שכבות מרובות, המגבירות את חום הגוף.
  • חומרי כביסה – מומלץ להשתמש באבקות כביסה, בסבונים ובמרככי כביסה היפו-אלרגנים. האחרים מכילים חומרי בישום חזקים שיכולים לעורר לתגובה אלרגית.
  • טמפרטורת הסביבה – כדי להקל על תחושת החום והגרד, מומלץ לשהות בסביבה קרירה וממוזגת, בעיקר בחודשי הקיץ החמים והלחים.
  • ניקיון הסביבה –  חשוב לשמור על סביבה נקייה מקרדית אבק הבית, אלרגן נפוץ. מומלץ לכבס לעיתים קרובות וילונות, לשאוב אבק, לשטוף רצפות, לאוורר את החדרים ולסלק שטיחים מחדר השינה.
  • חיות מחמד – אחת האלרגיות הנפוצות היא לשיער ולפרווה של בעלי חיים. יש לבצע בדיקות אלרגיה לחיות מחמד ואם התגלתה רגישות אין מנוס מהרחקת החיה מהבית.