צינטור לב


הלב, משאבת הדם בגופנו, מקבל את אספקת הדם האישית שלו מעורקים יחודיים הנקראים "עורקים כליליים". זרימת הדם בעורקים אלה נחלשת ולעיתים נחסמת לחלוטין. חסימות שכאלה נגרמות לרוב מתהליכים של קרישים ממקורות שונים ובמקרים רבים, כתוצאה מתהליך הדרגתי של חסימה-טרשת עורקים.

צינטור לב, הידוע גם כצינטור עורקים כליליים, הינו תהליך פולשני המאפשר פתיחת הצרות או חסימה בעורקים הכליליים. פתיחת עורקים אלה מאפשרת את חידוש הזרמת הדם התקינה ללב, ובכך למנוע אוטם בשריר הלב.

מתי מבצעים צינטור?

צינטור לב נעשה בחולים המאובחנים כסובלים בבעיה באספקת הדם התקינה לרקמת הלב. חולים שכאלה עלולים להמצא בסכנת חיים ממשית, שכן אם אספקת הדם ללב לא תחודש בטווח זמן של 20-30 דקות, רקמת הלב עלולה למות ואיתה גם החולה. עקרון זה מדגיש את חשיבות הבאת החולה למוסד רפואי מתקדם בו יכולה להעשות פעולה מצילת חיים זו.

כיצד מתבצעת הפעולה?

הפעולה מתבצעת בחדר ייעודי, בו יש ציוד הדמייה וטיפולי מתקדם המתאים לפעולה. הפעולה עצמה נעשית על ידי רופא קרדיולוג המתמחה בפעולות פולשניות, וכן על ידי אח או אחות המסייעים לו בביצוע הפעולה. לאחר ההאבחנה הראשונית כי מדובר בחולה עם בעיה בעורקים הכליליים, החולה מושם על מיטה ומקבל הרדמה מקומית באזור אליו יוכנס הצנטר. לאחר ההרדמה, צנטר ייעודי מוכנס לתוך עורק ראשי , לרוב באזור הירך (עורק המפסעה) ומובל עד ללב. כאשר הצנטר מונח במקום הנכון (לרוב בפתח של עורק כלילי מרכזי), חומר ניגוד מוזרק לתוך לב החולה. חומר הניגוד מאפשר יצירת תמונה רגעית של זרימת הדם בלב החולה. כך אפשרי לאבחן את מחלת הלב ולהבין האם ישנה חסימה בכלי דם כלשהו אם לאו.

במידה ומתגלת חסימה, הרופא המבצע מעביר את הצנטר דרך החסימה. כאשר הצנטר נמצא בתוך החסימה,  הרופא המבצע יפתח בלון, פעולה שתגרום לפתיחת החסימה. בנוסף, ישנה אפשרות להשתיל במקום תומכן בעזרתו תמנע היווצרות חסימה חוזרת באזור.

הפעולה עצמה אורכת בין חצי שעה לשעה, לרוב תלוי בממצאי הבדיקה ואילו טיפולים נעשים תוך כדי.

סיבוכים אפשריים

צינטור לב נחשב לרוב לפעולה בטוחה ובעלת סיכוי נמוך לסיבוכים. עם זאת, בין הסיבוכים הנפוצים יותר ניתן למנות שבץ מוחי, הפרעות בפעילות החשמלית של הלב (הפרעות קצב), ולעיתים אף פגיעה בכלי דם חשובים.

פיתוחיים אפשרים לצינטור לב

בעתיד, תתכן האפשרות לבצע פעולות טיפוליות נוספות בשימוש בעקרון החדרת צנטר. האפשרויות נכון לעכשיו הינן בלתי מוגבלות, ודוגמא לכך היא החלפת מסתמי לב דרך הצינטור מבלי הצורך בפתיחת בית החזה לשם ביצוע הפעולה.