סרטן הריאות – דרכי טיפול

סרטן ריאות הוא מושג רחב הכולל מספר סוגי גידולים ומצבים פתולוגים נלוים. סרטן ריאות יכול להיות סרטן ריאות ראשוני-מצב בו הגידול העיקרי נמצא ברקמת הריאות עצמה, או משני- בו סרטן מרקמה אחרת התפשט לריאות. סרטן ריאות הינו סוג הסרטן הקטלני ביותר הן בגברים והן בנשים.

איך מטפלים בסרטן ריאות?

הטיפול הראשוני והחשוב ביותר הינו מניעה. ישנו קשר סטטיסטי חשוב מאוד בין חשיפה לחומרים שונים, ובראשם עשן סיגריות והתפתחות סרטן ריאות. לא להתחיל לעשן, או הפסקה בגיל צעיר מאוד מפחית דרמטית את הסיכון לפתח סרטן ריאות. כמו כן, הסיכוי לחלות בסרטן ריאות גובר עם חשיפה משולבת לחומרים קרצנוגנים (חומרים גורמי סרטן), רעלים שונים וכן עשן סיגריות (להפסיק לעשן כבר אמרנו?…). חשוב לציין כי מחלות שונות הגורמות לפגיעה ברקמת הריאות (כגון שחפת, COPD, וכד') גם מגבירות את הסיכון לסרטן ריאות ולכן טיפול אפקטיבי בהן יפחית את הסיכוי לחלות בסרטן ריאות.

טיפול בסרטן ריאות מרגע האבחנה

סרטן ריאות מחלוק לשני סוגים עיקריים- סרטן תאים קטנים וסרטן שאינו תאים קטנים. סרטן תאים קטנים הינו סרטן אגריסיבי במיוחד וכמעט תמיד קורה בקרב מעשנים. לאחר האבחנה המתאימה תותאם תוכנית טיפולים בהתאם לשלב (היקף) המחלה. הטיפול כולל לרוב שילוב של ניתוח, כימותרפיה והקרנות.

 סרטן תאים קטנים לרוב מגיב תחילה  לטיפול, אך ככל שהזמן עובר הגידול נהיה פחות רגיש לטיפול. בשלב ראשוני מושם דגש על כימותרפיה משולבת עם הקרנות, ובשלב מתקדם לרוב תינתן רק כימותרפיה. בחולים עם תגובה טובה לכימותרפיה, תינתן הקרנה מונעת גם באזור המוח למנוע התפשטות של סרטן הריאות לאזור זה.

לסרטן שאינו תאים קטנים כולל לרוב הערכה לניתוח ולאחריה כימותרפיה והקרנות. לעיתים קרובות שילוב של דרכי טיפול אלה נבחר. ניתוח בסוגי סרטן אלה נבחר רק במידה ולאחר הניתוח תישאר רקמה מספקת לתפקוד ריאות תקין.

לעיתים ישנם סיבוכים המתלווים למחלה עצמה או לטיפול, כגון מיימת, אנמיה, בעיות בקרישת דם, בעיות באיזון מלחים, וכדומה. הסיבוכים עצמם עלולים להיות גורם המוות הישיר. יש לשים לב לסיבוכים אלה ולטפל בהם בהתאם.

בשני סוגי הסרטן, בשלבים מתקדמים (שלב 4) הטיפול לרוב הינו תומך מכיוון שאין סיכוי רב להחלמה. טיפול זה כולל מתן משככי כאבים, טיפול פסיכולוגי וכדומה. מומלץ גם לדבר עם החולה רצונותיו בכל הקשור לטיפול מאריך חיים.

בנוסף לטיפולים המצויינים לעיל ובחולי סרטן בכלל, יש לשים דגש על הצד הנפשי של המחלה, בכל שלביה-מהראשון ועד האחרון. רצוי להמליץ לחולה סרטן ריאות לדבר עם גורם מקצועי של בריאות הנפש. בנוסף, אין להניע את החולה מקבלת טיפולים משלימים כאלה ואחרים כל עוד אלה לא משפיעים לרעה על הטיפול הרפואי הקונבציונלי וכל עוד החולה עצמו מעוניין בהם.

 למידע נוסף: סרטן הריאות באתר סרטן oncology.org.il לחצו כאן