ניתוח גניקומסטיה

גניקומסטיה הוא השם המדעי של תופעה שפוגעת באיכות חייהם של גברים רבים: שדיים. זהו ביטוי השאוב מהשפה היוונית, שבה "גניקו" פירושו אישה ו"מסטוס" הם שדיים, וביחד הכוונה היא לגברים שמסיבה זו או אחרת מתאפיינים בחזה בולט בעל סממנים נשיים מובהקים. הדרך לטפל במצוקה לא פשוטה זו היא ניתוח גניקומסטיה – הליך כירורגי שמחזיר לגברים את המראה הרצוי ואחד מתוך שורה ארוכה של ניתוחים פלסטיים שמיועד לשפר את הפן האסתטי ובעקבותיו את הדימוי העצמי ואת איכות החיים של המנותח.

גניקומסטיה, ובעקבותיה הצורך בניתוח גניקומסטיה, עלולה לתקוף את בני כל הגילאים, החל מבני נוער. הסיבות העיקריות להתפתחותן של בלוטות חלב חריגות בגודלן אצל גברים הן השמנה, תרופות אנטי פסיכוטיות ספציפיות, הפרעות הורמונאליות (בין אם תורשתיות ובין אם בשל כמות גבוהה של הורמונים נקביים במזונות מסוימים) ותפקוד לא תקין של הכליות או של הכבד. עוד כדאי לדעת שישנם מקרים בהם הגניקומסטיה היא חד צדדית (כלומר רק שד אחד) וישנם מקרים בהם צומחים שני "שדיים" (שלפעמים הם זהים בגודלם ולפעמים לא).

חשוב להדגיש כי מקרים קלים של התופעה מאפיינים גברים רבים, אבל אינם מחייבים ניתוח גניקומסטיה. כשהסיבה היא השמנה, למשל, פעילות גופנית נאותה ומעבר לתזונה נכונה בהחלט עשויים להעלים את השדיים.

אבחון גניקומסטיה

אבחון גניקומסטיה מתבצע באמצעות אולטרא-סאונד או ממוגרפיה, והוא נועד ראשית לשלול קיומה של בעיה אחרת, שהרי אין טעם לבצע ניתוח גניקומסטיה כשהחזה הלא אסתטי הוא תוצאה של דלקת שד, ליפומה (כלומר גידול שפיר ברקמת שומן),  או הצטברות שומן רב באזור החזה (אם מדובר בכמות שומן ניכרת, ניתן לפנות לעזרת הליך כירורגי של שאיבת שומן, שגם הוא אחד מתוך שורה ארוכה של ניתוחים פלסטיים שצברו פופולאריות רבה בשנים האחרונות).

ישנן 4 דרגות גניקומסטיה: הדרגה הראשונה מתאפיינת בהגדלת חזה מינורית וללא עור עודף, בשנייה השדיים הם בגודל בינוני ואין עור עודף, בדרגה השלישית האדם סובל משדיים בינוניים בגודלם ובנוסף מעור עודף, ובדרגה הרביעית והחמורה ביותר השד הזכרי הוא בעל מידה גדולה וישנם עודפי עור.

כיצד מתבצע ניתוח גניקומסטיה?

ניתוח גניקומסטיה, כמו ניתוחים פלסטיים רבים אחרים, מתבצע בהרדמה מלאה (אם כי ישנם מקרים שבהם ניתן להסתפק בהרדמה מקומית ובטשטוש).

במקרים הקלים יחסית של הגניקומסטיה (דרגות 1 ו- 2) מבצע הרופא המנתח חתך לאורך חלקה התחתון של העטרה, מסלק את הרקמה שיוצרת את השד הזכרי ובמידת הצורך גם שואב שומן מהאזור. בדרגות 3 ו- 4, המתאפיינות כאמור בעודפי עור, יש צורך לכרות את אותם עודפים, וגם במקרים אלה ייתכן שהרופא יחליט לבצע במקביל גם שאיבת שומן להעצמת האימפקט של הניתוח.

ברוב המקרים ניתוח גניקומסטיה כרוך בכאבים קלים בלבד.

החלמה מניתוח גניקומסטיה

מספר תופעות לוואי עלולות לצוץ בעקבות הניתוח, ובהן נפיחות, שטפי דם והגבלה התנועה. במקרים נדירים עלולים להיגרם זיהום או פגיעה בתחושה באזור הפטמה, ובמקרים נדירים במיוחד – נמק.

ההמלצה היא ללבוש במשך מספר שבועות גופייה אלסטית הנצמדת לגוף על מנת למנוע הצטברות נוזלים באזור החזה וכן כדי להדק את העור ולתרום למראה החדש והמוצק יותר. תוך כשבוע ניתן לחזור לשגרה ולאחר כשבועיים נוספים אפשר לחזור ולבצע פעילות ספורטיבית. תוצאות הניתוח נשמרות לאורך זמן (בתנאי שאין שינוי משמעותי לרעה במשקלו של המנותח).

ניתוח גניקומסטיה, בדומה לניתוחים פלסטיים באשר הם, יש לעבור אך ורק אצל רופא מיומן ומנוסה – מנוסה לא רק בניתוחים פלסטיים באופן כללי אלא גם ספציפית בסוג ניתוח זה. כך ניתן להקטין את הסיכון כי יצוצו סיבוכים שונים ובעיקר ליהנות מהתוצאות הכי אפקטיביות והכי יפות שיש.

מאת: ד"ר איצקסון מומחה לניתוחים פלסטיים.