בריחת שתן בגיל הזהב

בריחת שתן הינה תגובה בלתי רצונית של הגוף לבעיה פיזית מסויימת שעדיין לא התגלתה. זו לא מחלה. תגובה זו באה לידי ביטוי בצורה של דליפת שתן בלתי רצונית אשר מגיעה משלפוחית השתן. גורמים רבים עלולים להוליד את התופעה. זה יכול להיות בעיה רפואית, הרגלים שונים של אנשים או כל בעיה פיזית אחרת.

בריחת שתן- תופעה רחבת היקף

נשים וגברים כאחד עלולים לסבול מבעיה זו – בריחת שתן לא רצונית. בקרב המין הנשי, התופעה חמורה יותר ויש לה השפעות מסוגים שונים, הנובעות מהסיבות הבאות: הראשונה- מבנה דרכי השתן שונה בצורתו אצל נשים מזה שאצל הגברים. השניה- מערכת השתן שמשתנה בגוף האישה עקב הריונות ולידות.

בריחת שתן בקרב מבוגרים היא תופעה שכיחה בקרב נשים רבות וכמובן גם בקרב נשים בגיל השלישי. הן מדווחות על בריחות שתן באופן מקרי ובכמויות שונות בכל פעם. איכות החיים יכולה להיפגע אצל נשים הסובלות מכמויות גדולות של בריחות שתן. הן נאלצות להחליף בגדים בתדירות גבוהה, ולעתים אף להימנע מפעילויות ומדברים שונים שגורמים לבריחת שתן. עובדה זו גורמת לא אחת להרגשת בושה ולאי נעימות גדולה.

בקרב המין הגברי, התופעה מגיעה מכיוון אחר. בריחת השתן נובעת בעיקר מבעיות רפואיות בבלוטת הערמונית. פרט לבעיות המאפיינות את המינים השונים, ישנן שתי בעיות המשותפות גם לנשים וגם לגברים, והן: עניין הגיל- ככל שבני האדם מזדקנים, מערכת השתן משתנה והיכולת הפיזית להתאפקות נחלשת, ועניין נוסף הוא נזק שעלול להיווצר במערכת העצבית במוח אשר משבשת את התקשורת עם שלפוחית השתן. כך המוח לא משדר לשלפוחית השתן את אותות ההתאפקות.

סוגים שונים של בריחת שתן

* דליפת שתן תוך כדי מאמץ פיזי- כאשר הגוף נמצא בשעת מאמץ פיזי, כגון: הרמת חפצים בעלי משקל כבד, שיעול, התעטשות, או אפילו צחוק, שרירי רצפת האגן נהפכים להיות רפויים ואז השליטה על שלפוחית השתן מתמזערת.

* זיהומים בדרכי השתן- עלייה בזיהומים בדרכי השתן היא תופעה שכיחה מאוד בקרב קשישים, והיא תוצאה של הדחיפות והתדירות בהליכה לשירותים ובמתן שתן.

* מצב קוגניטיבי ירוד- מביא עמו גם מגבלות פיזיות אחרות בזקנה, שגורמות יחד לתופעות של בריחות שתן.

התופעה בקרב הגיל השלישי

ככל שהגיל עולה והגוף מתבגר, ולאט לאט גם מזדקן, כך עולה השכיחות של בריחת שתן. השכיחות לתופעה חלה על אדם אחד מכל שלושה מבוגרים וקשישים הסובלים מהבעיה. בערך כ- 30% מקרב הקשישים העצמאיים סובלים מהתופעה ובקרב אוכלוסיית הקשישים הסיעודיים, וביניהם גם בריחת שתן בקרב חולי אלצהיימר, תשושי הנפש, מדובר בכיותר מ- 50% מהאוכלוסיה בגיל הזהב אשר שסובלים מבריחת שתן. התופעה נפוצה בקרב הגיל השלישי בגלל מחלות כרוניות מהן סובלים בני הגילאים האלה, בגלל ההגבלות באופן ההתניידות שלהם, בעקבות שינויים פסיכולוגיים המתלווים לגיל ובעקבות הפרעות קוגניטיביות שונות.

בגלל הדעה הרווחת בקרב החברה אשר סבורה כי בריחת שתן היא "מחלה" של מבוגרים בלבד, קשישים רבים ובני משפחותיהם מתקשים להתמודד עם התופעה בשל הבושה המתלווה לכך.

 אביזרי עזר לטיפול בבעיה

במידה ולא ניתן להתגבר באופן מוחלט על בריחת השתן, במיוחד בקרב האנשים בגיל השלישי, ניתן להשתמש במוצרי ספיגה למינהם שנועדו במיוחד עבור אנשים מבוגרים ועבור בעיות אלו. מוצרי הספיגה הם פדים גדולים שסופגים כמות גדולה של שתן, תחתונים סופגים עם כושר ספיגה גדול או חיתולים למבוגרים. מוצרי הספיגה מאפשרים לסובלים מבריחות שתן להישאר יבשים ולהרגיש בטוחים מספיק כדי שיוכלו להמשיך ולתפקד בחיי היום יום, מבלי לחשוש מבריחת שתן בלתי רצויה שעלולה להיראות כלפי חוץ.