נכון ולא נכון לטיפול מיידי בכוויות


כוויה נוצרת בתגובה לחשיפה לאנרגיה מסויימת הגורמת להרס רקמת העור. כוויות יכולות להגרם ממקור חום (שמש, תנור), מקור כימי (חומצה) וכדומה. כוויות יכולות להיות קלות יחסית ולפגום אך ורק בשכבה השטחית ביותר של העור-שכבת התאים המתים (כוויה דרגה א'-עור אדום וחם בלבד), לפגוע בשכבת העור העמוקה יותר-הדרמיס (כוויות דרגה ב'-עור אדום חם עם שלפוחיות), או בתת העור (כוויה דרגה ג'-מתבטאת כעור שחור או לבן וחרוך).

כוויות יכולות להיות סכנה של ממש לחיינו. אין להתעלם מכוויות ולא לטפל בהן. חשוב לציין כי אדם ששהה באזור בו אחרים נפגעו מכוויות ועזר (כדוגמת אנשי כיבוי והצלה) נמצאים בסכנה לכוויות פנימיות. חשוב מאוד לפנות לטיפול על-ידי גורם רפואי מוסמך לאחר כוויה.

עם זאת, חשוב מאוד שנדע מה כדאי ויותר חשוב-מה לא כדאי לעשות בשלב הראשוני לאחר שאדם נכווה.

הדבר החשוב ביותר הוא לדאוג לבטיחות כל הנמצאים באזור. אם אדם אחד נכווה, ייתכן כי משהו יגרום לכוויות אצל אנשים נוספים. כבו מקור חשמל, חום וכדומה. הרחיקו את כלל הנפגעים מהמקום ורק לאחר מכן תתחילו להבין את חומרת הכוויה ולטפל בה תוך מיד לפני או בדרך למרכז רפואי.

טיפול בכוויות

1. להסיר בגדים שבאים במגע עם הכוויה (שרוול רופף, מעיל וכדומה).

2. במידה ומדובר בכוויה מחומר כימי (כמו במעבדה, חומרי ניקוי וכדומה) יש להוריד את כל הבגדים מהנפגע ולשטוף את גופו במים רבים בטמפרטורה פושרת.

3. לשטוף את מקום הכוויה עם מים פושרים בלבד. שטיפה במים קרים מידי או חמים מידי עלול להחריף את הכוויה.

3. מכסים את הכוויה בתחבושת ייעודית לכוויות. במידה ואין אחת בנמצא, יש לקחת תחבושת אישית (הנמצאת בכל ערכת עזרה ראשונה), מרטיבים אותה במים פושרים וחובשים את הכוויה. זאת על מנת למנוע מהרקמה להתייבש ולמנוע ככל הניתן כניסת זיהומים.

4. ניתן לתת תרופה ללא מרשם לשיכוך כאבים עד הגעה לטיפול רפואי (מומלץ אקמול או אופטלגין).

מה לא לעשות?

1. אין להסיר בגדים או תכשיטים מתוך הכוויה. יש לגזור מסביב. תלישתם או הסרתם עלולה לגרום לסיבוכים מיותרים.

2. לא למרוח שום משחה שלא בהוראת רופא. שום "תרופת סבתא" (שמן זית, גבינת עיזים או כל המצאה אחרת) לא תעזור פה, ויש  להעדיף להמנע משימוש במשחת כוויות שעלולה להימצא בבית כגון סילברול או דומיה.

3. אין לנסות לחטא את הפצע באמצעות אלכוהול ואין לתת לשתות אלכוהול לשיכוך הכאב. האלכוהול במקרה זה עלול לגרום לסיבוכים מסכני חיים.

 זכרו-כוויה הינה מצב חרום רפואי. החישו נפגע לקבלת טיפול רפואי בהקדם המיידי.