פיסורה אנאלית הינה קרע אורכי או כיב דמוי אליפסה בשכבה השטחית ביותר של פי הטבעת. זהו מצב הגורם לכאבים עזים המלווה לעיתים בדימום, במיוחד בעת מתן צואה.

מקובל כי הקרעים המהווים פיסורות נגרמים כתוצאה מיציאות קשות במיוחד או כתוצאה מיציאות רכות דחופות מאוד. גורם נוסף הינו טראומה לאזור (כתוצאה למשל מיחסי מין אנאליים). הפיסורה יכולה לגרום לכיווץ לסוגר פי-הטבעת החיצוני, דבר הגורם לבעיה בזרימת הדם לאזור ובכך להחמרה בפיסורה והפיכתה למצב כרוני. לעיתים פיסורות יכולות לקרות גם כתוצאה מלידה קשה. הלידה הקשה גורמת לכיווץ יתר של סוגר פי הטבעת כך שבעת יציאות, היציאות קשות מאוד וכן פיסורה אנאלית עלולה להתפתח.

אבחון פיסורה אנאלית

פיסורות נמצאות בקו האמצע האחורי אך לעיתים בקו האמצע הקדמי של החלחולת. פיסורות הממוקמות שלא בקו האמצע נגרמות כתוצאה מגורמים ספציפיים כגון מחלת קרוהן. לעיתים ילדים עלולים ללקות בפיסורות, אך מצב זה לרוב זמני ולא נשאר לאורך זמן. יש צורך להבדיל בין פיסורות כרוניות לנגעים הנגרמים ממחלות כגון עגבת, שחפת וכן כיבים הנגרמים ממחלת קרוהן.

פיסורות גורמות לכאב ודימום. הכאב מורגש לרוב בזמן או מיד לאחר יציאה ונמשך מספר שעות. הכאב לרוב פוחת ונעלם עד ליציאה הבאה. בדיקת פיסורה נעשית באופן רגיש במיוחד על ידי הפרדת חלקי העכוז, דבר המאפשר לראות את הפיסורה.

אבחנת פיסורה נעשית על ידי בדיקה בלבד, ולרוב אין צורך בביצוע בדיקות נוספות. במידה וישנו דימום מתמשך או בכמות רצינית, יש צורך לבדוק האם יש מצב רפואי חמור יותר. בדיקה זו נעשית על-ידי הכנסת צינור לתוך החלחולת מה שמאפשר לראות את פנים החלחולת וגם לקחת ביופסיה במידת הצורך.

טיפול בפיסורה

הטיפול בפיסורה כולל לרוב טיפול בגורמים לפיסורה או להחמרות במצב וכולל שימוש במרככי צואה וגורמים מגנים. פיסורות לרוב משתפרות לאחר שימוש בטיפול שמרני המפחית למינימום את הטראומה הנגרמת בזמן יציאות (למשל מרככי צואה, תזונה עשירה בסיבים). החלמת הפיסורה מוחשת על ידי שימוש במשחות המכילות אבץ או גליצרין המשמנות את החלק התחתון של החלחולת ותורמות לריכוך הצואה.

ניתן גם לעשות השריות במים חמימים במשך עשר דקות או רבע שעה או למרוח חומרים בעלי אפקט מרדים זמני כגון לידוקאין לאחר יציאה בכדי להשיג הקלה זמנית.

בנוסף, שימוש במשחת ניטרוגליצרין 0.2%, קרם ניפדיפין 0.2%, ג'ל ארגינין וכן הזרקת רעלן בוטוליניום לסוגר פי הטבעת הפנימי גורמים להרפיית הסוגר ומפחיתות הלחץ המקסימלי בחלחולת, מה שמאפשר החלמה.

פיסורה עלולה לגרום לכאבים עזים – במידה ואמצעי טיפול שמרניים לא עוזרים, ניתוח הכולל הרחבת סוגר פי הטבעת או הרחבת החלחולת נדרש בכדי להפסיק את הגורמים לכאבים ולהמשך החרפת הפיסורות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *