הפסיכיאטריה מאז ומעולם עוררה חשדות, ספקות ולא מעט הערות סרקסטיות בהקשר לזמן ה”מת” בו הפסיכיאטר והמטופל חולקים שתיקות ארוכות והנהונים בזמן מוקצב שעולה למטופל לא מעט כסף. עבור סילוק אותם חשדות כלפי תחום הפסיכיאטריה ואלה העוסקים בה, יש להבין מאין הפסיכיאטריה הגיעה ולאן היא מועדת, מהן מגבלותיה וכיצד היא נבדלת מתחומים אחרים החוקרים את נפש האדם.
הטיפול בנפש האדם לווה תמיד בסטיגמות ובורות שלא הנחילו גישה מיומנת לאותן לקויות נפשיות. בעבר, אלו שכונו “חולי נפש” (או בבוטות “משוגעים”) אובחנו כבעלי כוח על-טבעי וטופלו בידיהם האגרסיביות של אנשי דת “מגרשי שדים”.
הפסיכיאטריה המודרנית
הפסיכיאטריה המוסדרת והמודרנית חגגה לאחרונה 200 שנה להיווסדה על ידי הפרופסור הגרמני יואהן כריסטיאן רייל. רייל הבחין בנחיצות הטיפול הרפואי-פסיכיאטרי באנשים בעלי מחלות נפשיות. במונח פסיכיאטריה רייל ראה את חשיבות השילוב בין הנפש לגוף ואת מקורן של המחלות הנפשיות בשלוש הפלטפורמות של המנטלי, הפיזי והכימיקלי. משמעות המילה פסיכיאטריה עצמה (psychiatry) מקורה בנפש (psyche) והרפואה (הסיומת היוונית iatry).
פסיכיאטר או פסיכולוג?
לא פעם אנשים נוטים להתבלבל בין הגדרת הפסיכיאטר לבין הגדרת הפסיכולוג. אכן שניהם מטפלים בנפש האדם אך ישנם מספר הבדלים. ההבדל הראשוני הוא בהשכלה הנרכשת, ההכשרה הנדרשת וכל מה שנובע מכך. בעוד שהפסיכולוג הינו בעל תואר בפסיכולוגיה, הפסיכיאטר הינו בעל תואר ברפואה. כיוצא מכך, הפסיכיאטר רשאי לרשום תרופות – להלן תרופות פסיכיאטריות – בטיפול תרופתי שמחליף או מתלווה לטיפול קוגניטיבי על ספת הפסיכיאטר.
טיפול פסיכיאטרי
אלו הנזקקים לטיפול פסיכיאטרי יכולים לדרוש בו דרך הפנייה מרופא משפחה או מבית חולים, או במקרי הקיצון צו משפטי או אשפוז בכפייה בבית חולים פסיכיאטרי, מתוך חשש לפעולה אובדנית או אלימה כלפי אחרים. ההבחנה המשמעותית היא בין מטופלי חוץ למטופלי פנים, כשמטופלי החוץ קובעים פגישה תקופתית במשרדו של הפסיכיאטר – לבין מטופלי הפנים שמאושפזים לתקופה ארוכה במידה זו או אחרת במוסדות השונים לטיפול בנפש. להרחבה בנושא: מהם הקריטריונים לאשפוז פסיכיאטרי?
האם טיפול פסיכיאטרי עוזר?
יעילותו של טיפול פסיכיאטרי היא בהקלת מצוקתו של המטופל וריסון תסמיני ההפרעה הנפשית. עם זאת, יש לציין כי לרוב ההפרעה לא נפתרת לגמרי אלא רק מרוסנת לרמה סבירה שמאפשרת למטופל לחיות את חייו בצורה נורמטיבית ומאוזנת יותר. לטיפול התרופתי יתרונות כאמור אך גם חסרונות מובנים. התרופות הכימיות מלוות בסיכוני תופעות הלוואי שעשויות בין השאר לעורר התמכרות לתרופה וריחוק המטופל עוד יותר ממציאות נורמטיבית.
כמו כן, אבחון לא זהיר ולא מדויק שמביא לרישום תרופות אלו הוא בעל תוצאות גורליות עבור המטופל בהמשך חייו. בבחירה בטיפול הפסיכיאטרי יש אם כך צורך לפעול בשיקול דעת שיאפשר למטופל לפתור את בעייתו אצל פסיכיאטר מיומן, אתי ובעל רמת מסירות גבוהה שתרוויח את אמון המטופל ותבטיח טיפול יאה ככל שניתן.
על הפסיכיאטריה:
יותר מ-20% מהאמריקאים נוטלים כדורים פסיכיאטרים –
http://www.emetaheret.org.il/?p=8884