פרקינסון

מחלת הפרקינסון נחשבת למחלה נוירולוגית אשר פוגעת במערכת המוטורית. מקור הפרקינסון הינו בפגיעה בכמות הדופמין המיוצרת במוח ואחראית על פעילות השרירים בגוף כולו. פרקינסון שכיחה יותר בקרב אוכלוסיית המבוגרים, אולם היא עלולה להופיע גם בגילאי ה-40 הצעירים. מאתר פרקינסון parkinsons.org.il  נמסר כי מחלת הפרקינסון הינה מחלה פרוגרסיבית, מתפתחת וחשוכת מרפא כאשר אבחון המחלה אינו חד משמעי ונעשה על סמך שלילת מחלות אחרות. הבדיקה אשר חולים אלה יעברו תהיה בדיקה נוירולוגית אשר תבדוק את מכלול תסמיני הפרקינסון ולקיחת אנמנזה על מנת לדעת אם קיים סיפור משפחתי של מחלות פרקינסון.

תסמיני המחלה

התסמינים הידועים והמוכרים של המחלה הינם רעד בידיים בזמן מנוחה, תנודות ותנועות בלתי רצוניות רבות בפנים וברגליים, נוקשות וטונוס שרירים גבוה, תנועות איטיות וחסרות יציבות. החולה יתקשה לבצע פעילות יומיומיות אשר היו לו פשוטות לפני פרוץ המחלה.

תסמינים נוספים יכולים להתבטא בכל מערכות הגוף כמו מערכת העיכול (בעקבות קושי בפעילות המעיים והקיבה), העור, בעיות שינה ושינויי מצב רוח (דיכאון וקיפאון).

תסמיני מחלת הפרקינסון יתבטאו, לרוב בתחילה, ככאבי ראש, קושי לקום מהכיסא ולהתחיל בפעולה, עייפות, פגיעה בזיכרון ורעידות קלות. תסמינים אלה יכולים להימשך תקופת זמן ארוכה ללא הפרעה משמעותית. העובדה הידועה היא שתסמינים אלה נוטים להחריף אולם מהירות ההידרדרות וההחרפה אינדיבידואליים לכל חולה בנפרד. אולם ככל שהתסמינים מתדרדרים ומחריפים, החולה יאבד את יכולת ההליכה כמו גם את יכולת הדיבור ויהיה נתון לחסדי המשפחה והמטפלים.

פרקינסון – גורמי המחלה

פרקינסון נגרם עקב הריסת נוירוטרנסמיטורים במוח כנראה עקב פגם באזור המכונה סאבסאנסיה ניגרה אשר אחראי על הוויסות המוטורי. הריסת הנוירונים אשר באופן רגיל מייצרים את הדופאמין גורמת לחוסר בקרה  מוטורית ולתנועות שרירים בלתי רצונית. כל עוד רמת הדופאמין תישמר, תסמיני המחלה יהיו מתונים וקלים. כאשר רמת הדופאמין תרד מתחת ל 80%, התסמינים יהיו קיצוניים וחמורים יותר.

הגורמים למחלה אינם ידועים כל צורכם. ההנחות להתפרצות המחלה הן רבות. חלקן מנמקות זאת בחסר באנטיאוקסידנטים, חשיפה לגורמי הדברה ורעלניים הנמצאים במזון ועוד. נראה כי למחלה יש בסיס גנטי, וזאת מכיוון שלאחוז ניכר מהחולים ישנו סיפור משפחתי של בן משפחה חולה. כמו כן גברים חולים בפרקינסון יותר מאשר נשים.

הטיפול בפרקינסון

אין בנמצא תרופה אשר יכולה למנוע את הופעת המחלה או לגרום לריפוייה. אלם נמצאות תרופות אשר יכולות להאט ולעכב את התפתחות התסמינים. התרופות בדרך כלל, נמצאות יעילות לטווח זמן של 5 שנים, ולאחר מכן השפעתן יורדת. כמו כן, לתרופות אלו, אשר נסות לעלות את רמת הדופאמין במוח, תופעות לוואי רבות אשר פוגעות באיכות חייו של החולה.

טיפולים משלימים אשר מערבים פעילות גופנית לשליטה על השרירים, יכולים אף הם להועיל, גם אם לא ירפאו באופן מלא את החולה. טיפולים תזונתיים משלימים, כמו הוספת ויטמינים נחקרו ונמצא כי הוספת קואנזים Q10 יכול להאט את התפתחות המחלה.

חולי פרקינסון זכאים לקבל הטבות וזכויות שונות. להרחבה: זכויות חולי פרקינסון

טיפולי סיעודי

בשלבים המתקדמים חולי פרקינסון קשישים זכאים לקבל מטפלת סיעודית מטעם ביטוח לאומי (חוק סיעוד). כמו כן כדאי לבדוק אפשרות קבלת קוד סיעודי למימון כניסה למחלקת תשושי נפש / מחלקה סיעודית. מימון זה ניתן על ידי משרד הבריאות. למידע נוסף: טיפול סיעודי בחולי פרקינסון