מחלות לב – הכר את האוייב

הלב הינה "המשאבה" העוזרת לדם להגיע ליעדו דרך הזרמה אפקטיבית בכלי הדם. הלב הינו משאבה רבת עוצמה היכולה להתכוונן לצרכי הגוף- לפעול מהר יותר כאשר צריך להזרים יותר חמצן לרקמות הגוף השונות (במיוחד לשרירים) בעת מאמץ, או להאט את קצב זרימת הדם כדי לאפשר יותר זמן לשחלוף חומרים בעיתות מנוחה (למשל- במערכת העיכול).

מבנה הלב

הלב עצמו מחולק ללב ימין (המקבל דם מהגוף ומזרימו אל הריאות) ולב שמאל (המקבל דם מהראות ומזרים אל הגוף). כל חלק מהלב מחולק לעליה וחדר. בין עליה לחדר ובין חדר לתא הבא אחריו, ישנו מסתם. תפקיד המסתמים הוא לאפשר את סגירת החדר בעת כיווץ הלב ולאפשר לחדר להתמלא כראוי כהכנה לכיווץ הבא.

ויסות פעולת הלב נעשת על ידי מערכת הולכה וקיצוב חשמליים שהינם עצמוניים ללב. מאפיין נוסף של רקמת הלב עצמה היא מערכת הולכה חשמלית מהירה מאוד. זאת, בשילוב העובדה כי שריר הלב עצמו מחובר כך שאות חשמלי מתפשט לכל חלקי הלב באותו הרגע, מאפשר את הפעילות (כיווץ והרפייה) המיידית והמסונכרנת של הלב על כל חלקיו.

הזנת רקמת הלב- נעשית דרך מערכת של עורקים מיוחדים הנקראים עורקים כליליים (שכן צורתם דומה לעטרה סביב הלב).

בדקו את הסיכוי ללקות בהתקף לב במחשבון

מחלות לב השונות

אפשר לסווג מחלות לב לפי מקור הבעיה בפעילות הלבבית- בהולכה החשמלית, בשריר הלב עצמו, בשסתומי הלב ולעיתים גם בעיות במערכת המזינה את הלב עצמו- ומכאן תיתכן פגיעה בהולכה ובשריר עצמו בו-זמנית. זכרו כי מי שעבר התקף לב זכאי לזכויות במוסדות השונים

במקרה של בעיות בהולכה חשמלית- תתכן פעילות בקצב מוגבר (הקרוי בלעז "טכיקרדיה"), או בקצב איטי ("ברדיקרדיה"). המשותף לשתי הבעיות הללו היא העובדה כי כתוצאה משינוי בקצב ההולכה החשמלית, הלב אינו פועם בקצב ובאופן הדרוש ומכאן שזרימת הדם אל רקמות הגוף נפגמת. במידה והבעיה החשמלית נפתרת, שריר הלב יכול לעבוד כנדרש. הפתרון לבעיות מסוג זה הינו מתן תרופות המסדירות את קצב הלב, או השתלת קוצב חשמלי-שבעת הצורך יסדיר על ידי מתן מכת חשמל את הבעיה בקצב הלב ובכך הפעילות הסדירה תתכן.

במחלות הפוגעות בשריר הלב עצמו- הלב עצמו הינו שריר. פגיעה בשריר הלב מעל אחוז מסויים תגרום לכך שהלב לא ממלא את תפקידו כראוי. פתרון יחיד לבעיה מסוג זה הינו השתלת לב מתורם.

במקרה של פגיעה במסתמי הלב- מקור הבעיה אינה בשריר הלב עצמו. אך בסופו של דבר, עקב פעילות לקויה של המסתמים, נוצרת פגיעה בהזרמת הדם דרך הלב. במקרים רבים, בעקבות פגיעה במסתמים נוצרת בעיה ברקמת הלב עצמה. הטיפול בבעית מסתמים הינו בדרך כלל תרופתי או החלפת המסתם.

בעיות בהזנת הלב- פגיעה בכלי הדם המזינים את הלב תגרום לפגיעה בשריר ו/או במערכת ההולכה החשמלית. בעיה מסוג זה, הנפוצה יחסית, הינה הבסיס למחלות כגון אוטם בשריר הלב. בעיות מסוג זה מטופלות על ידי מניעה מראש לרוב. במידת הצורך- מתן תרופות או טיפול מקומי בכלי הדם על ידי החדרת צנטר לב היא הטיפול הנדרש.